Van het gas af!

HomeVan het gas af!

Warmtepomp techniek

De warmtepomp wordt steeds interessanter door het verder stijgen van de energieprijs. Veel mensen willen een investering doen in een warmtepomp, maar weten nog niet exact wat een warmtepomp precies doet en hoe de techniek er achter werkt.

De warmtepomp techniek waar gebruik van wordt gemaakt is in grote lijnen telkens hetzelfde, maar wordt toch door enkele factoren beïnvloed. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de bron. Wilt u een goed beeld hebben van de techniek die achter een warmtepompsysteem schuilgaat? Wij zetten alle informatie voor u op een rijtje.

Voordelen

de_Boer_Hazerswoude-24

Energiebesparing

Het rendement van een waterpomp kan zorgen voor een flinke energiebesparing, die kan oplopen tot 40 procent in woningen en tot meer dan 60 procent in bedrijfsgebouwen. Een warmtepomp maakt namelijk geen gebruik van gas of andere brandstoffen, alleen een beetje elektriciteit. Wanneer u de elektriciteit zelf opwekt met zonnepanelen of andere energiebronnen, kunt u nog meer besparen op uw energierekening.

Minder CO2-uitstoot

Een warmtepomp kost veel minder (met groene elektriciteit zelfs geen) fossiele brandstof en veroorzaakt daarom veel minder CO2-uitstoot dan een cv-ketel. Buitenlucht, bodem en water zijn als duurzame energiebronnen altijd beschikbaar en in oneindige hoeveelheden aanwezig. Met een warmtepomp kunt u dus zeer duurzaam verwarmen (en koelen).

Verwarmen en koelen

In een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning is een warmtepomp in combinatie met (Zeer) Lage Temperatuur Verwarming ofwel (Z)LTV voldoende om de woning op een comfortabele temperatuur te houden. Denk daarbij aan vloer- of wandverwarming. Met een warmtepomp kunt u ook uw woning (passief) koelen; dat is milieuvriendelijker dan het gebruik van een conventionele airco.

Een warmtepomp kan een boiler met warm water tot minstens 60 graden Celsius verwarmen. Een variant hierop is de warmtepompboiler. Deze gebruikt de ventilatielucht van een woning of de buitenlucht als warmtebron. Als het water met de warmtepomp niet voldoende warm wordt, springt een elektrisch verwarmingselement of hr-ketel bij.

Bestanddelen

Een warmtepompsysteem bestaat uit drie verschillende onderdelen, namelijk de bron, de warmtepomp en het afgiftesysteem. De bron is het meest bepalend voor het kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht voor het systeem. Er kan namelijk sprake zijn van de buitenlucht als bron, maar wat te denken van de geothermische systemen die de warmte uit de aarde gebruiken? In ieder geval kunnen de onderdelen waaruit een warmtepompsysteem bestaat dus aanzienlijk verschillen. Hieronder een voorbeeld van een hybride warmtepomp.

Goed te weten

de_Boer_Hazerswoude-24

Goed geïsoleerde woning is essentieel

Investeren in een warmtepomp wanneer de woning ondermaats geïsoleerd is, is zonde van het geld. Wilt u investeren in een warmtepomp? Zorg dan eerst dat de woning goed geïsoleerd is, alleen op die manier is een warmtepomp in korte tijd terug te verdienen.

Niet alle systemen overal toepasbaar

Wanneer u gaat investeren in een warmtepomp, dan is het handig om te weten dat niet alle warmtepomp systemen zomaar overal toegepast kunnen worden. Wanneer u bijvoorbeeld kiest voor een warmtepomp waarbij boringen uitgevoerd dienen te worden, dan is het essentieel om eerst uit te zoeken of deze boringen op een haalbare diepte kunnen worden uitgevoerd.

Lagere temperaturen

Een warmtepomp werkt op lagere temperaturen dan andere systemen. Dit zorgt ervoor dat de dimensie van de radiatoren en vloerverwarming groter moet zijn. Op die manier kunnen lage temperaturen worden opgevangen en gecompenseerd. De verwarming verloopt echter wel een stukje trager. Schakel uw verwarming dus niet zomaar volledig uit.

De kostprijs van een warmtepomp

Het nadeel van een warmtepomp is het prijskaartje. De gemiddelde kostprijs voor een warmtepomp ligt tussen de 4.000 en 15.0000 euro. Een exacte prijs kan pas worden bepaald bij de keuze van de type warmtepomp.

Vergunning soms noodzakelijk

Een ander nadeel kan zijn dat er soms een vergunning aangevraagd moet worden. Vooral bij een open installatie. Het aanvragen van een vergunning is niet zo’n groot probleem, er gaat echter tijd in zitten en er is een prijskaartje aan verbonden.
de_Boer_Hazerswoude-24

NOODGEVALLEN, STORING, AIRCO & CV-KETELS

DIRECT HULP NODIG BIJ EEN STORING? 24/7 BEREIKBAAR

071-3419451 OF NEEM CONTACT OP

Design + realisatie by Brûlée Design